Niilo Kallio in memoriam

Taiteilija Niilo Kallio kuoli Jyväskylässä 6.2.2007 elettyään 84 vaihderikasta, elämänkylläistä ja taiteellisesti erittäin tuottoisaa vuotta.

Kallio syntyi Kemissä 11.9.1922. Paperin puutteessa hän piirteli aluksi leipälaatikon pohjapaperiin, ja kehitteli muitakin käden taitoja liikkuessaan Heikki-isänsä kanssa rakennuskeikoilla. Kahdeksantoistavuotiaana Niilo joutui sotaan, jonka kokemuksia hän työsti piirtämällä tulitauoilla ja jonka muistot seurasivat häntä koko elämän ajan.

Sodan jälkeen Kallio opiskeli Ateneumin iltalinjalla 1945-46. Lisäksi hän oli Onni Ojan opissa ja koulutti itseään erilaisin kurssein.

Kallion elämänkaari kulki Helsingin Ateneumista Kouvolaan, missä hän elätti kaksilapsista perhettään muun muassa rakennustöillä ja taksinkuljettajana. Rovaniemellä Kallio toimi liikemiehenäkin, pitäen motellia. Innokkaana urheilijana hän osallistui muun muassa nyrkkeilykilpailuihin. Mutta mitä hyvänsä muuta Kallio tekikin, hän ei koskaan lakannut piirtämästä ja maalaamasta.

Kallion taideura vahvistui 1969-79 Ruotsissa, missä hän teki tilauksesta suuria metallitöitä Volvo-yhtiölle ja veti taidekursseja Göteborgissa. Muutettuaan vuonna 1979 Hankasalmelle Kallio perusti lammasfarmin yhdessä Pirkko-vaimonsa kanssa ja suunnitteli vanhan Nujula-talon mittavan remontin. Hänen Taidetalli-galleriansa muodostui yhdeksi kunnan vierailukohteista. Kallio elävöitti Hankasalmen taide-elämää toimimalla myös opettajana. Muutettuaan Jyskään vuonna 1998 hän erikoistui yhä enemmän hitsaustöihin, ja hänen ateljeensa pihaa komistivat tielle näkyvät suuret metallilinnut.

Niilo Kallio piti lukuisia yksityisnäyttelyjä tai osallistui yhteisnäyttelyihin Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Yhdysvalloissa. Hän oli väsymätön uuden kokeilija, joka hallitsi niin öljyvärin kuin akvarellin, pastelli-, puu-, kuin kivipiirrokset, puureliefit sekä savi- ja puupatsaat. Metalliveistosten materiaaliksi kelpasi kaikki avaimista pultteihin. Kriitikot ovat löytäneet Kallion töistä niin romantisoivaa impressionismia, sosiaalisesti kantaa ottavaa realismia kuin jyrisevää ekspressionismiakin. Erityisesti häntä kiehtoivat maisema, vesi ja valo; mikä tahansa huomaamattomalta vaikuttanut puu, kukkaniitty tai koskenmutka heräsi hänen käsissään uudenlaiseen elämään. Kallio muistetaan myös eläinten taitavana kuvaajana. Nuoruusajan symboliset taulut pehmenivät ja rauhoittuivat iän myötä. Kallion suurimpiin töihin kuului Konneveden kappelin öljymaalaus, joka valmistui 1996.

Monipuolinen elämänkokemus ja luonnon jatkuva tarkkailu olivat osaltaan muokanneet Niilo Kalliosta avarakatseisen, huumorintajuisen ja tiedonjanoisen ihmisen, joka jatkoi taiteen tekemistä lähes elämänsä loppuun saakka.

Kirjoittaja Sinikka Tarvainen on Niilo Kallion puolison Pirkko Kallion tytär.


Takaisin Niilo Kallion kotisivulle